Inloggen

Veilig wonen

Wij vinden het belangrijk dat u fijn én veilig woont. Er zijn vanuit de overheid nieuwe regels voor de brandveiligheid in woongebouwen. Belangrijk is dat vluchtwegen altijd vrij zijn en de doorgang minstens 85 centimeter breed is. En dat er geen zaken van brandbaar materiaal staan of hangen die zorgen voor extra rook bij brand. Deze regels zijn er voor uw veiligheid en die van uw buren.

Leystromen heeft veel woongebouwen. Per gebouw bekijken we wat er nodig is om aan de nieuwe regels te voldoen. Dit is maatwerk en kost tijd. Wij informeren alle bewoners van onze woongebouwen over wat de nieuwe regels voor u betekenen. Hier kan wel wat tijd overheen gaan, maar u kunt ervan op aan dat u van ons hoort.

In de gemeenschappelijke ruimtes:

Loop- en vluchtroutes moeten minimaal 85 centimeter breed zijn.



Lees hier meer

Uw scootmobiel zet u in uw woning of in de speciale stalling. (Elektrische) fietsen kunt u in uw berging neerzetten.


Lees hier meer

Papier, afvalcontainers of (afval)hout horen in de berging of in de afvalcontainers voor de afvalinzameling. 


Lees hier meer

Decoratie, inrichting of meubels van brandbaar materiaal veroorzaken veel rook bij brand. Daarom mogen deze niet meer in de gemeenschappelijke ruimtes staan of hangen.

Lees hier meer

Vragen en antwoorden

Over de regels

Wie maakt dit soort regels?

De overheid. Leystromen vindt het heel belangrijk dat u een fijne woning en woonomgeving heeft. Tegelijkertijd moeten wij ons aan de wet houden en daarom volgen wij deze strengere regels. Wij vinden het tenslotte ook heel belangrijk dat u en uw buren veilig wonen.  

Waar staat dat dit moet?

  Dit staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving in de artikelen 6.15a en 6.23a.  

Stallen van scootmobielen

Tot nu mocht ik mijn scootmobiel gewoon bij mijn voordeur in de hal parkeren. Nu niet meer, maar waar dan wel?

Wij hebben in al onze woongebouwen bekeken of er genoeg ruimte is om uw scootmobiel in uw eigen woning neer te zetten. We keken daarbij of de deuropening breed genoeg is, of u de draai vanaf de gang kunt maken en er voldoende ruimte in uw hal is. Waar dat niet zo is, keken we of we een speciale stalling kunnen maken. Niet in alle woongebouwen is er een geschikte plek voor uw scootmobiel. We zijn onder andere met de gemeente in gesprek of er andere opties zijn. We informeren u zodra wij meer weten. 

Ik ben slecht ter been en parkeerde mijn scootmobiel altijd buiten bij mijn voordeur. Nu moet ik deze parkeren in een stalling op afstand. Zo ver kan ik niet lopen. Hoe moet dit?

U krijgt een scootmobiel van het Wmo-loket van uw gemeente. Een voorwaarde die geldt, is dat u 100 meter zelfstandig kunt lopen. Maar wij zien dat dat in de praktijk niet altijd lukt. Wij hebben bij al onze woongebouwen bekeken waar stallen in de eigen woning kan of waar een stalling gemaakt kan worden. Helaas is het niet altijd mogelijk om een stalling te maken op heel korte afstand van uw woning. Is dit bij u het geval? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.

Ik krijg visite met een scootmobiel. Waar moet mijn bezoeker deze parkeren?

Uw visite kan de scootmobiel bij u in de woning, in de speciale stalling of buiten op straat zetten. In het gebouw hangen bordjes die aangeven waar de scootmobiel of (elektrische) fiets neergezet mag worden. Hier ziet u hoe deze bordjes eruitzien.

Een scootmobiel zorgt voor veel rook als er brand is, lees ik. Deze mag niet meer in de gang staan. En als er nu brand in mijn woning uitbreekt en mijn hal staat vol rook? Hoe moet ik dan vluchten?

In een groot gebouw als een wooncomplex is de uitgang vinden moeilijk als u niks ziet door de rook. De overheid gaat ervan uit dat dit wel lukt in uw eigen kleinere en voor u bekende woning. Door de rookmelder in uw woning wordt u gewaarschuwd als er rook in uw woning hangt. Zo heeft u tijd om te vluchten. Een tip is om uw huissleutels altijd op een vaste plek te leggen, zodat u deze blindelings weet te vinden.  

Hoe weet ik waar ik mijn scootmobiel mag neerzetten?

 Wij hebben in de woongebouwen bordjes opgehangen om aan te geven waar u uw scootmobiel en/of (elektrische) fiets wel en niet mag neerzetten. Hier ziet u hoe deze bordjes eruit zien.

Brand en rook

Al deze strenge regels voor de brandveiligheid. Moet Leystromen niet eens alle gaskookplaten vervang voor inductie? Zorgt dat niet voor minder kans op brand?

Het gaat in dit soort gevallen mis als iemand vergeet dat er iets op het vuur stond en het dus droogkookt. De warmtebron maakt hierbij geen verschil. Het is dus niet zo dat het vervangen van gaskookplaten de brandveiligheid vergroot. 

Alle versiering en (wand)decoratie moet weg. Hoe kunnen we ons woongebouw toch gezellig maken?

De nieuwe regels zijn er voor uw veiligheid en die van uw buren. We begrijpen maar al te goed dat fijn wonen ook met een sfeervolle woonomgeving te maken heeft. Gelukkig mag versiering van steen, glas of metaal nog wel in de gemeenschappelijke ruimtes. We hebben een aantal voorbeelden voor u op een rij gezet. Zorgt u wel dat de doorgang minstens 85 cm breed is? Zo blijft uw woongebouw gezellig én veilig. 

Wilt u uw eigen woning versieren voor de feestdagen? We geven u graag wat tips om uw woning gezellig én veilig te versieren

Mijn deurmat moet weg. De droogloopmat die Leystromen in de centrale hal heeft liggen mag blijven. Hoe zit dat?

Volgens de wet mag u een mat van maximaal een halve vierkante meter laten liggen. Dit is 50 x 100 centimeter. Volgens de regelgeving mag er bij de toegangsdeuren van het woongebouw een droogloopmat liggen. Ook als deze groter is dan een halve vierkante meter. Daarom blijven de matten van Leystromen liggen. 

In het gebouw zijn brandbare materialen gebruikt, bijvoorbeeld hout als lambrisering of trapleuningen. Gaat Leystromen dit weghalen?

In deze wet staan regels voor decoratie, aankleding en meubilair. Voor onderdelen van het gebouw zijn andere wettelijke eisen. Daarom hoeven materialen die bij (de constructie van) het gebouw horen niet weg. 

Leystromen heeft in ons woongebouw stoeltjes en tafeltjes neergezet om het gezellig te maken. Deze zijn niet van steen, glas of metaal. Wat moet hiermee gebeuren?

Helaas moeten deze ook weg. We bekijken per gebouw of er mogelijkheden zijn om iets terug te zetten.

Mijn ouder of partner krijgt de voordeur van onze woning niet goed gevonden en herkent deze aan de bloemen en het kastje bij de voordeur. Hoe vindt mijn ouder of partner nu onze woning terug?

U mag een naambordje of schilderij naast de deur ophangen. Deze mag maximaal een halve vierkante meter groot zijn. Dit is 50 x 100 centimeter. Onze complexbeheerder kijkt met u mee om een haakje te laten plaatsen. Zo kunt u iets herkenbaars bij de voordeur hangen voor uw ouder of partner.   

Ik woon aan een buitengalerij. Mag ik dan ook niks neerzetten?

Heeft u zaken op de galerij staan en zijn deze van brandbaar materiaal? Omdat u aan een buitengalerij woont en de rook bij brand weg kan, mag u deze laten staan. Maar de galerij is geen verlengstuk van uw woonkamer. U mag er dus wel een tuinbankje of ander tuinmeubilair neerzetten. Maar een gestoffeerde bank, kleden en dergelijke horen er niet thuis. Houdt u ook rekening met de doorgang die minstens 85 centimeter breed moet zijn?  

Naleven van de regels

Hoe gaat Leystromen na of iedereen zich aan deze regels houdt?

De nieuwe regels zijn soms best ingewikkeld. Daarom helpt uw complexbeheerder u graag. Hij wijst u op zaken die nog niet helemaal goed gaan, denkt met u mee en geeft tips. Neem dus gerust contact met hem op. De complexbeheerder hangt een label met extra informatie aan spullen die weg moeten. Zijn deze na meerdere verzoeken niet weg? Dan haalt Leystromen ze weg om hoge boetes te voorkomen. 

De gemeente kan langskomen om woongebouwen te controleren. Als ze zien dat de regels niet worden nageleefd, kan Leystromen een boete krijgen. Deze boete berekenen we zoveel mogelijk door aan de huurder die zich niet aan de regels houdt.

Woont u in een woonzorgcomplex? Dan gaat de zorgaanbieder na of iedereen zich aan de regels houdt. Hoe deze aanbieder dat precies doet, kunt u bij deze partij navragen.  

Waarom moeten ik en mijn buren in ons gebouw al dingen weghalen? En bij het woongebouw van Leystromen een paar straten verderop nog niet?

Leystromen heeft veel woongebouwen. We gaan stap voor stap aan de slag om samen met u de woongebouwen te laten voldoen aan deze regels. We gaan hierin zorgvuldig te werk en nemen tijd en ruimte om samen met u te bekijken wat er nodig is. Het is dus maatwerk. Dit kost tijd en geld, daarom kan dit niet allemaal tegelijk.