Inloggen

Sociale huur bevriezen? Dit is wat we nu weten

Op woensdag 16 april werd bekend dat het kabinet van plan is om de huurprijzen van sociale huurwoningen in 2025 en 2026 te bevriezen. Dat betekent dat de huur mogelijk dit jaar en volgend jaar niet omhoog gaat. Dit staat in het akkoord over de voorjaarsnota.  

Maar let op: Het gaat om een voorstel dat nog niet is goedgekeurd. Het is nog niet opgenomen in de wet- en regelgeving. De Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Tot die tijd weten we dus nog niet zeker of de huurprijzen echt bevroren worden. 

Wat betekent dit voor u? 
U ontvangt deze week een brief van ons met de huuraanpassing per 1 juli. Volgens de regels moeten wij u daarover vóór 1 mei informeren. Daarom ontvangt u van ons toch een brief over de huuraanpassing. 

Als de huurbevriezing doorgaat 
Wordt het voorstel over de huurbevriezing vastgelegd in de wet en regelgeving? Dan mag de kale huur (de huur zonder bijkomende kosten) niet omhoog. Wij draaien dan de huurverhoging terug. U ontvangt dan vanzelf een nieuwe brief van ons met het juiste bedrag. 

Als de huurbevriezing niet doorgaat 
Als het voorstel niet door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd, geldt vanaf 1 juli de nieuwe huurprijs die in de brief staat.  

Corporaties vinden het bevriezen van de huren een slecht idee 
Het lijkt goed nieuws voor huurders als de huren van sociale huurwoningen worden bevroren. Maar dat is het niet. Corporaties hebben voldoende geld nodig om woningen te verduurzamen en te onderhouden. En dat betekent dat huurders van bijvoorbeeld slecht geïsoleerde woningen niet meer huur betalen, maar dat de energierekening wel blijft stijgen. Daardoor levert de huurbevriezing voor huurders geen voordeel op. 

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.