Inloggen

Elektrische inductieunit (CVi) door Leystromen als 1e in Nederland geplaatst

In samenwerking met DLE (Direct Lage Emissie - voorheen Dienst Landelijke Energietransitie) en TI Green plaatste Leystromen de unieke Elektrische inductieunit (CVi) in een woning in Rijen. Zo wordt  ervaren of met dit pakket aan maatregelen woningen snel en betaalbaar van het gas afgehaald kunnen worden, waarbij de energielasten vrijwel gelijk blijven. Als dat slaagt, dan is een alternatief gevonden om woningen gasloos te laten zijn.

Elektrische inductieunit (CVi)
Met de elektrische inductieunit kan een woning snel en eenvoudig aardgasvrij worden zonder grote aanpassingen. Alleen de CV ketel hoeft te worden vervangen (inclusief aanpassing van onderdelen en het verzwaren van elektra aansluiting); het warmteafgiftesysteem is geschikt voor het verwarmen van zowel radiatoren als vloerverwarming. De inductieunit vergt zeer beperkt onderhoud (om de 4 jaar) en heeft een lange levensduur. Omdat er geen verbanding plaatsvindt in de unit, is er geen extra CO2 uitstoot. Daarbij is het streven dat de energielasten praktisch gelijk blijven. De unit is beschikbaar in 3 verschillende vermogens, waardoor deze makkelijk in verschillende woningtypen geplaatst kan worden.

Ervaringen opdoen met de Elektrische inductieunit (CVi)
Leystromen gaat de proef op de som nemen en installeert een elektrische inductieunit in een woning in Rijen. Zo wordt ervaring opgedaan met de inductieunit. Er wordt gekeken naar zaken als het verloop en gemak van de plaatsing, de werking en de kosten. Daarom  worden monitoring services gebruikt om het verbruik van de CVi te meten. Daarnaast is de ervaring van bewoners belangrijk. Na een korte proefperiode wordt de woning dan ook verhuurd. Op basis van al deze informatie wordt afgewogen of dit hèt alternatief is om woningen gasloos te maken.  Daarbij plaatst Leystromen overigens ook zonnepanelen op de woning, voor duurzame opwekking van energie. 

Samenwerking met DLE en TI Green
Leystromen werkt in dit project samen met de DLE en TI Green. DLE is betrokken bij testen voor het aardgasvrij maken van woningen en fungeert in dit project als testpartner. Imme Bertens, Ondernemer en Partnership Manager bij DLE: “We geven inzicht in hoe je op de meest efficiënte en effectieve manier een woning kan verduurzamen. We brengen verschillende technieken samen met inzet van onze partners WoonConnect (het meest geavanceerde digitaal woningmodel) en BeNext (monitoring/data). Zo verkrijgen we inzicht, ontzorgen we bij de uitvoer én leveren we monitoring services. Op die manier stellen we vast hoe een installatie presteert. Als wij een nieuwe techniek testen en deze op basis van onze data valideren, wordt de techniek opgenomen in de installatiebibliotheek en komen deze oplossingen breed onder de aandacht van woningbezitters.”

TI Green ontwikkelde de CVi. Daarmee biedt TI Green als eerste inductie als toepassing voor ruimte verwarming. “Inductie onderscheidt zich doordat energie per direct wordt omgezet in bruikbare warmte. Zogenaamde thermische energie.”, licht Eric Verhagen, CEO van TI Green toe. “Hierdoor heeft de kernvloeistof een zeer directe opwarmtijd en kunnen we binnen enkel seconden gebruikmaken van de verwarming en warmwater en dat met een zeer hoog rendement. We bieden daardoor nu een alternatief voor verwarming en zijn blij met de mogelijkheid die Leystromen biedt om de CVi in gebruik te nemen.”

Nieuwe vormen van energieopwekking en verwarming
In 2050 moeten woningen CO2-neutraal zijn. En ze moeten van het gas af. Dat duurt nog even, maar daar wil Leystromen niet op wachten. Dat betekent dat Leystromen op zoek is naar nieuwe vormen van energieopwekking en verwarming.

Marie-Thérèse Dubbeldam, bestuurder van Leystromen: “Door nu al hiermee te experimenteren leren we wat wel én niet werkt, wat de kosten zijn en wat prettig is voor onze klanten. Daardoor kunnen we in de toekomst goede keuzes maken. Betaalbare huren en comfort voor de bewoners blijft altijd het uitgangspunt.”

Meerdere proefwoningen
Leystromen heeft in verschillende gemeenten proefwoningen waar experimenten worden gedaan met energieopwekking en verwarming. Zo wordt in Hilvarenbeek en Goirle geëxperimenteerd met infraroodverwarming. En in Baarle-Nassau met een ventilatiewarmtepomp.