Inloggen

Aanvraag medehuur

Bij medehuur krijgt degene die bij u inwoont dezelfde rechten en plichten als u. Voor medehuur vraagt u toestemming aan Leystromen. Alleen ingevulde aanvragen voorzien van alle bijlagen worden in behandeling genomen. Bij de aanvraag upload u een akkoordverklaring ondertekend door u en de kandidaat medehuurder. Houd deze alvast bij de hand.

Voor de aanvraag van medehuurder is het belangrijk om te weten wat dat precies inhoudt.

Welke rechten heeft u als medehuurder?

Het belangrijkste verschil tussen inwoning en medehuurder is dat een medehuurder op het huurcontract wordt bijgeschreven. Daarmee krijgt de medehuurder dezelfde rechten als de hoofdhuurder. Gaat de hoofdhuurder verhuizen, dan mag de medehuurder in het huis blijven worden. Bij inwonen of samenwonen wordt de persoon die inwoont niet op het huurcontract bijgeschreven. Gaat de hoofdhuurder verhuizen, dan heeft de inwonende geen rechten en moet ook verhuizen.

Wanneer mag een inwonende medehuurder worden?

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden om medehuurder te worden:

  • Er is een gemeenschappelijke huishouding. Dit toont u aan met bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening, een verzekeringspolis die op allebei uw naam staat of andere zaken die met wonen te maken hebben en die u gezamenlijk heeft afgesloten.
  • U woont minimaal 2 jaar samen. U toont dit aan met een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) met adreshistorie (verkrijgbaar bij de gemeente).
  • Het verzoek mag niet de bedoeling hebben om de medehuurder op korte termijn de positie van hoofdhuurder te geven (na verhuizing van de hoofdhuurder).
  • De medehuurder is financieel in staat om aan de huurverplichting te voldoen.

Wanneer word je automatisch medehuurder?

Gaat u trouwen of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan word je automatisch medehuurder. We waarderen het als u dit wel aan ons doorgeeft.

Welke gevolgen heeft het als je medehuurder wordt?

Wanneer je medehuurder wordt zijn er een aantal zaken belangrijk om te weten.

  • Toeslagen kunnen veranderen. Check daarom altijd bij de belastingdienst welke invloed dit heeft op uw toeslagen.
  • Uw inschrijving bij Woning in zicht komt te vervallen. Het is daarom belangrijk om u opnieuw in te schrijven bij Woning in zicht als u als woningzoekende ingeschreven wilt blijven.

Mag mijn kind ook medehuurder worden?

Een kind dat nog bij zijn ouders woont, wordt niet als medehuurder gezien. Kinderen verlaten meestal op een bepaald moment het ouderlijk huis. Om die reden komen zij in principe niet in aanmerking voor medehuur.